Tips tijdens de voorbereiding
Een stage zoeken
Je sollicitatiegesprek
De stagebegeleider Stageblunders?
- Zoek een stage of leerbaan
- Neem contact op met het leerbedrijf
- Maak een cv of een videosollicitatie
- Schrijf een sollicitatiebrief
- Bereid je voor op het sollicitatiegesprek
- Verwachtingen
1. Zoek een stage of leerbaan
Op Stagemarkt.nl staan alle erkende leerbedrijven en beschikbare stages. Je kunt op verschillende manieren zoeken. Standaard zoekt Stagemarkt naar alle stages die worden aangeboden door leerbedrijven.
Door de schuifknop te verplaatsen naar 'Leerbedrijven' zoek je naar alle bedrijven die erkend zijn. Je zoekt in de verzameling van alle erkende leerbedrijven, met én zonder beschikbare stages.
Zoeken
- Vul een zoekterm in en klik op de zoek-button. Je kunt ook direct bij het ingeven van de zoekterm, het uitklapmenu gebruiken. Je kunt bijv. zoeken op een opleidingsnaam maar je kunt ook aangeven dat je naar een bedrijfsnaam zoekt.
- Zoek op plaats of postcode. Selecteer je een straal? Dan krijg je alleen stages binnen een bepaalde afstand van de ingevulde plaats of postcode.
- Ga je stage lopen in het buitenland? Klik op het pijltje achter de button met Nederland. Je kunt nu een ander land selecteren.
Verfijnen
Je kunt de zoekresultaten verfijnen op: opleiding, soort bedrijf bol of bbl, niveau etc.
Stages
Wanneer je met de schuifknop 'Zoeken naar Stages' selecteert krijg je direct toegang krijgen tot de stage- en leerbaanvacatures die leerbedrijven hebben aangemaakt. Dit lijkt op een soort vacaturesite.
Leerbedrijven
Wanneer je met de schuifknop 'Zoeken naar Leerbanen' selecteert, zoek je in de verzameling van alle erkende leerbedrijven, met én zonder beschikbare stages.
2. Neem contact op met het leerbedrijf
Als je een geschikt leerbedrijf gevonden hebt kun je contact opnemen met het bedrijf. Check of er een algemeen contactadres is voor stages. Neem contact op om zeker te weten of er een stage beschikbaar is voor jouw stageperiode. Ook kun je vragen stellen over de sollicitatie of stage. Het bedrijf geeft vaak aan op welke manier contact opgenomen kan worden. Sommige bedrijven geven de voorkeur aan mailcontact, andere aan telefonisch contact.
Tips voor het bellen
Het helpt om een telefoongesprek voor te bereiden. Wat bespreek je tijdens het telefoongesprek?
- Vertel welke opleiding je volgt en dat je een stageplaats zoekt.
- Zeg in welke periode jij beschikbaar bent en hoeveel dagen per week.
- Vraag of het leerbedrijf een stageplaats in die periode beschikbaar heeft.
- Informeer aan wie je de sollicitatiebrief of een e-mail kunt richten.
- Geef het direct aan als je speciale wensen hebt over wat je graag wilt leren of doen.
Wil jij specifieke vaardigheden leren? Vraag hiernaar tijdens het telefoongesprek.
Voorbeeld
Goedemiddag, u spreekt met Joris Kraan. Ik volg de opleiding Leidinggevende kok. Op Stagemark.nl zag ik dat u erkend leerbedrijf bent. De omschrijving van het bedrijf spreekt mij erg aan. Heeft u vanaf september tot december een stageplaats beschikbaar?
Naar wie kan ik mijn motivatiebrief en cv sturen? Graag kom ik binnenkort langs voor een kennismakingsgesprek. Alvast bedankt voor deze informatie.
Prettige dag!
3. Maak een cv of een videosollicitatie
Bij een sollicitatiebrief of e-mail voeg je altijd een curriculum vitae (cv) toe. Een goed cv geeft een bedrijf in één oogopslag een goede indruk van wie je bent en wat je kunt. Het is een soort visitekaartje voor jezelf. Online vind je hele goede voorbeelden en zelfs formats die je zo kan gebruiken.
Tips voor je cv
- Formuleer zo veel mogelijk puntsgewijs.
- Begin met de meest recente informatie en eindig met je eerste ervaring.
- Kies voor een ruime, overzichtelijke lay-out.
- Kies een representatieve foto van je gezicht, zonder zonnebrillen (Snapchat)filters, alcohol of sigaretten of voeg geen foto toe.
- Controleer je sociale media-profielen en scherm ze eventueel af voor onbekenden.
Het cv bestaat uit vier onderdelen
- Persoonlijke gegevens. Naam, adres, leeftijd, geboortedatum en e-mailadres.
- Opleiding. Benoem je opleidingen die je volgt of hebt afgerond. Denk aan je schooldiploma's, trainingen en cursussen.
- Werkervaring. Schrijf je werkervaring op, zoals een bijbaantje of je eerdere stage.
- Vaardigheden. Vertel over welke vaardigheden jij beschikt. Besteed aandacht aan je persoonlijke hobby’s, eigenschappen en vrijetijdsbesteding waarvan je denkt dat die voor deze sollicitatie relevant kunnen zijn. Bekijk voor inspiratie de lijst met competenties
Reacties
Na het versturen van je sollicitatiebrief krijg je meestal een reactie van het leerbedrijf. Het kan bijvoorbeeld om een ontvangstbevestiging, afwijzing of uitnodiging voor een sollicitatiegesprek gaan. Heb je meerdere brieven verstuurd, maar krijg je nog geen positieve reactie? Zoek opnieuw naar een stageplaats.
- Benader ook leerbedrijven die lager in de zoekresultaten getoond worden.
- Verdiep je in een leerbedrijf, voordat je je motivatiebrief stuurt.
- Laat je brief kritisch door iemand anders lezen.
Videosollicitatie
Met een videosollicitatie kun je een goede eerste indruk achterlaten bij een leerbedrijf. Je vergroot jouw kans op een stage omdat de meeste studenten gewoon een geschreven sollicitatie versturen. Het is vaak even oefenen maar een video geeft je de mogelijkheid om meer van jezelf te laten zien!
Er zijn verschillende manieren om een video sollicitatie op te nemen.
Ja kunt zelf een filmpje opnemen, bewerken en versturen maar er zijn speciale videosollicitatie apps zoals Hiretime die je helpen met het opnemen van een videosollicitatie. Informeer bij je school of zij hier al gebruik van maken.
Wat vertel je in een videosollicitatie?
- Wie ben je?
- Wat voor opleiding volg je?
- Waar ben je goed in/wat zijn je goede eigenschappen?
- Wat kan je al en wat zou je willen leren?
- Waarom wil je bij dit bedrijf stagelopen (of bij een algemene video, waarom wil je in deze sector werken)
- Heb je al werkervaring? Vertel het!
- Vertel dat je graag uitgenodigd zou willen worden voor een gesprek.
Tips voor het opnemen van een videosollicitatie
- Maar een script met daarin wat je wil gaan vertellen.
- Zorg dat je goed verstaanbaar bent.
- Zorg voor juiste belichting.
- Zorg voor een opgeruimde achtergrond. Je kunt ook op een inspirerende locatie een video opnemen of bijvoorbeeld in een praktijklokaal.
- Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet.
- Maak het niet te lang, een videosollicitatie van maximaal 1,5 minuut is meer dan voldoende.
4. Schrijf een sollicitatiebrief
In een motivatie- of sollicitatiebrief wek je de interesse van het leerbedrijf. Je legt uit waarom jij bij dat bedrijf aan de slag wil en bij het bedrijf past. Vroeger werden brieven per post verstuurd, tegenwoordig gaat dit vaak per mail.
Schrijf kort en bondig. Zorg dat de brief nooit langer is dan 1 A4’tje. Benoem de aanleiding, introductie, motivatie en afsluiting in je brief.
Stuur nooit één algemene mail naar verschillende leerbedrijven. Laat altijd in je brief zien waarom je juist bij dit bedrijf solliciteert en verdiep je vooraf in de organisatie door de website te lezen.
Aanleiding
- Richt je e-mail of brief aan de contactpersoon die bij de stageplek staat vermeld. Schrijf bijvoorbeeld beste mevrouw Verboom of geachte meneer Jacobs. Weet je de naam van de contactpersoon niet? Schrijf dan beste meneer, mevrouw.
- Vertel waar je het leerbedrijf hebt gevonden, wanneer je stage wil lopen en hoeveel dagen per week.
Introductie
- Vertel kort iets over jezelf en de keuze voor je opleiding.
- Leg uit waarom je bij dit erkende bedrijf aan de slag wil en de functie bij jou past.
- Benoem informatie die je hebt gehoord tijdens het telefoongesprek, bijvoorbeeld dat het team hecht is.
- Vertel over je kwaliteiten en ga in op de gevraagde competenties voor de stage of van wat je hebt gehoord tijdens het telefoongesprek.
- Schrijf welke vaardigheid je hebt geleerd bij een bijbaan, die past bij je stage.
Motivatie
- Benadruk waarom jij zo enthousiast bent over de stage bij dit leerbedrijf.
- Laat zien dat jij je hebt verdiept in de organisatie.
- Schrijf dat je graag een afspraak maakt voor een kennismakingsgesprek.
- Vertel dat je cv in de bijlage is toegevoegd.
Afsluiting
- Sluit je brief af met ‘met vriendelijke groet’ en je voor- en achternaam.
Tip: Sla je motivatiebrief en cv op als pdf en voeg het toe als bijlage in de e-mail. Zorg ook dat de bestandsnaam van de pdf duidelijk is. Bijvoorbeeld: Sollicitatie restaurant Het Uiltje – Joris Kraan.pdf
Voorbeeld
Beste mevrouw Verboom,
Op Stagemarkt.nl zag ik dat u een stageplaats aanbiedt voor Leidinggevende keuken. Meteen was ik enthousiast. Momenteel zit ik in het derde jaar van de koksopleiding op het ROC van Amsterdam. Van september tot december ga ik ervaring opdoen in de beroepspraktijk en restaurant de Uil lijkt mij de ideale plek. U zoekt iemand met oog voor detail en ik zoek een stageplaats waarin ik mijzelf nog verder kan ontwikkelen.
Tijdens mijn opleiding leer ik om goed het overzicht te bewaken. Deze kwaliteit zet ik graag in voor de keuken van restaurant de Uil. In mijn vorige stage heb ik geleerd om nauwkeurig te werk te gaan. Deze vaardigheden zijn naar mijn idee onmisbaar voor een leidinggevende in een restaurant. Eten bereiden en mensen helpen doe ik altijd met veel plezier. Vanaf mijn zestiende ben ik ook werkzaam in verschillende horecazaken. Hier leerde ik dat de wensen van de klant altijd voorop staan en dat werken in teamverband zorgt dat we goed en efficiënt maatwerk kunnen leveren.
Bij restaurant de Uil staan nieuwe gerechten en bereidingstechnieken voorop. Hierdoor geloof ik dat ik er als stagiair veel kan leren en ook mijn opgedane kennis van mijn opleiding kan toepassen. Ik ben leergierig, sociaal en een doorzetter. Mijn motivatie voor de stage bij restaurant de Uil licht ik graag verder toe in een kennismakingsgesprek. Vanaf september ben ik beschikbaar. Bijgaand vindt u mijn curriculum vitae. Ik kijk uit naar uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Joris Kraan
Tips voor je sollicitatiebrief
- Schrijf kort, actief en persoonlijk.
- Vermijd een standaard tekst, waarin je alleen de naam van de werkgever verandert, zonder verder in te gaan op de organisatie.
- Bekijk altijd de website van de organisatie.
- Controleer je tekst op spelfouten.
- Bekijk je sociale media-profielen en scherm deze eventueel af voor onbekenden.
- Ken je eigen competenties (bekijk de lijst onder punt 6).
- Sla je motivatiebrief en cv op als pdf.
- Zorg ervoor dat je motivatiebrief geen herhaling is van je cv.
5. Bereid je voor op het sollicitatiegesprek
Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Bereid je dan goed voor.
- Verdiep je in het bedrijf en de branche en bekijk de website.
- Bereid je voor op veelgestelde vragen zoals:
Wat zijn je talenten?
Waar ben je minder goed in?
Wat wil je leren?
Waarom denk jij dat je bij dit team en deze organisatie past?
Wat kunnen collega’s van jou leren?
Waarom wil je juist bij dit bedrijf stage lopen? - Welke vragen heb jij voor het bedrijf?
Bijvoorbeeld: wat verwachten jullie van een stagiair, om welke dagen gaat het of is er een stagevergoeding? - Een eerste indruk is belangrijk, zorg daarom dat je er verzorgd uitziet.
- Geef niet alleen sociaal wenselijke antwoorden, laat ook je persoonlijkheid zien.
- Een leerbedrijf verwacht niet dat je veel werkervaring hebt, speel daarom in op wat je wel kunt bieden zoals: enthousiasme, leergierigheid en kennis van nieuwe technologieën.
- Maak aantekeningen tijdens het sollicitatiegesprek.
Competenties
In je sollicitatiebrief, cv en gesprek spreek je vaak over competenties. Dit zijn vaardigheden waar je goed in bent of jezelf verder in wil ontwikkelen. Voorbeelden van competenties zijn:
- aanpassingsvermogen
- ambitieus
- belangrijke dingen voorrang geven
- besluitvaardig
- betrokken
- collegiaal
- commercieel inzicht
- creatief
- delegeren
- doorzettingsvermogen
- energiek
- flexibel
- initiatief
- inlevingsvermogen
- leergierig
- lef
- leidinggeven
- luisteren
- mensenkennis
- mondeling communiceren
- motiveren
- netwerken
- onafhankelijk
- ondernemend
- onderzoekend
- oplossingsgericht
- organiseren
- overtuigen
- overzicht behouden
- precies
- problemen oplossen
- reflecteren
- resultaatgericht
- samenwerken
- schriftelijke communiceren
- sociaal
- stressbestendig
- trouw
- verantwoordelijk
- waarnemen
- zelfstandig
- zelfvertrouwen
6. Verwachtingen
Vergoedingen, werktijden en vakantiedagen. Wat mag je als mbo-stagiair verwachten?
Vergoedingen
Wettelijk gezien zijn leerbedrijven niet verplicht om stagiairs een stagevergoeding te geven. Wel kunnen leerbedrijven hier zelf voor kiezen. Het bedrijf bepaalt het bedrag. Je kunt dit met het leerbedrijf bespreken.
De vergoeding van een leerbaan (bbl) is vaak vastgesteld in de cao-bepaling. Meestal ontvang je het wettelijk minimum loon. Bij een stageplaats (bol) bepaalt het leerbedrijf de stagevergoeding. De school, de student en het leerbedrijf tekenen een praktijkovereenkomst.
Reiskosten
Als mbo-student kun je een studentenreisproduct aanvragen. Meer informatie over het studentenreisproduct vind je op de website van de Rijksoverheid. Kom je niet in aanmerking voor een studentenreisproduct? Overleg dan met je werkgever wat de mogelijkheden zijn.
Werktijden
Hoe lang je mag werken hangt af van je leeftijd. Informatie over werktijden, werken op zondag en nachtdiensten vind je op de website van de Rijksoverheid.